Británia a USA uvalili sankcie na ruských oligarchov

04.03.2022 Celý región

Londýn/Washington 4. marca (TASR) - Britská vláda vo štvrtok oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu uvalila sankcie na ruského miliardára Ališera Usmanova a bývalého podpredsedu vlády Igora Šuvalova. Informovala o tom agentúra AFP.

Dvojica s celkovou výškou majetku 19 miliárd dolárov, ktorá má "významné záujmy v Spojenom kráľovstve a úzke väzby na Kremeľ", je "s okamžitou platnosťou" pridaná na zoznam "sankcionovaných osôb", uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí.

Biely dom takisto vo štvrtok oznámil ďalšie kolo sankcií voči Moskve v reakcii na inváziu na Ukrajinu. Na sankčnom zozname sa ocitli už zmienený Usmanov, šéf ruskej energetickej spoločnosti Transnefť Nikolaj Tokarev či hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, píšu agentúra Reuters a britský denník Guardian.

Biely dom vo vyhlásení takisto uviedol, že Washington zároveň pozastaví vydávanie víz 19 ruským oligarchom, ich rodinným príslušníkom a spolupracovníkov a tiež zavedie sankcie voči ruským subjektom a jednotlivcom, ktorí v krajine umožňujú šírenie dezinformácií.
 

Vyberte región

mark